Біль у шлунку

Біль у шлунку у Bodro Clinic

Ми Вам зателефонуємо найближчим часом

    Біль у верхніх відділах живота характерна для захворювання стравоходу, шлунка, підшлункової залози.

    Іноді тут локалізуються болі при абдомінальній формі інфаркту міокарда.

    Також біль в епігастрії може бути першим проявом запалення апендикса – апендициту.

    Що робити коли болить шлунок?

    В першу чергу потрібно попасти до лікаря, який визначиться з причиною, і в Bodro clinic  такий лікар є. Ми рекомендуємо потрапити до нашого сімейного лікаря, яка сама зробить УЗД органів черевної порожнини, і призначить лікування. Якщо буде потрібно, то чітко призначить дообстеження, яке допоможе поставити правильний діагноз, і відповідно призначити правильне лікування

    Клешанцова Анастасія Володимирівна
    Клєшанцова Анастасія Володимирівна

    Сімейний лікар, спеціаліст із УЗД

    Причини болю у шлунку

    1. Гастрит:
      • Бактеріальний гастрит (причиною є бактерія Helicobacter pylori)
      • Атрофічний гастрит (витончення, атрофія слизової оболонки шлунка та ін.)
      • Ерозійний гастрит (від тривалого вживання ліків, алкоголю, гострої їжі та т.п.)
      • Еозинофільний гастрит (наслідок алергічних реакцій)
      • Гострий стресовий гастрит (стреси різної етіології, важкі травми, захворювання)
      • Вірусний, грибковий гастрит (слід говорити про зниження імунітету)
    2. Виразкова хвороба шлунка та/або 12-палої кишки
    3. Онкологічні захворювання шлунка
    4. Поліпи шлунка.

    Ми Вам зателефонуємо найближчим часом

      БІЛЬ У ШЛУНКУ

      Інші причини болю в шлунку:

      • Біль у шлунку може бути викликана переїданням, нетравленням, запором, фізичною перевтомою або невеликою напругою м’язів живота. Вона також може свідчити про захворювання або інфекції, пошкодженні чи травмі, алергії, емоційний стрес або інші невідомі фактори, що залишаються недіагностованими
      • Біль у шлунку в поєднанні зі спазмами, нудотою, блювотою або діареєю може бути викликана вірусною або, рідше, бактеріальною інфекцією, симптоми яких зберігаються від однієї до трьох діб (так звана харчова токсикоінфекція)
      • Харчові отруєння зазвичай проявляються болем у шлунку, і діареєю
      • Іноді біль у шлунку переходить у виражений та тривалий біль і напруження в нижній частині живота (правому нижньому квадранті). Ці симптоми можуть бути викликані апендицитом.У цьому випадку треба невідкладно проконсультуватися з лікарем.
      • Травма органів черевної порожнини може викликати біль у шлунку, яка проходить у міру загоєння.
      • Деякі люди страждають непереносимістю молока, особливо його цукру (лактози), що супроводжується болем в епігастрії, здуттям живота та іншими проявами нетравлення. Різні види харчової алергії можуть викликати біль у шлунку при вживанні відповідних продуктів.

      Діагностика болю в животі( обстеження шлунку):

      • консультація сімейного лікаря є першочерговим кроком для виявлення причини болю в шлунку. А наш сімейний лікар сама проводить обстеження, які їй потрібні, зокрема УЗД органів живота
      • лабораторні обстеження (загальний аналіз крові, сечі, біохімічний аналіз крові, кал на скриту кров, копрограма)
      • інструментальні методи обстеження – УЗД органів черевної порожнини ендоскопічне обстеження стравогоду, шлунку)
      • консультації гастроентеролога, хірурга, невропатолога при потребі.

      Поради лікарів

      З болем у шлунку стикається кожен. Неприємні відчуття в животі можуть бути пов’язані з певними хворобами, такими як гастрит, панкреатит або виразка. Причиною болю можуть бути й отруєння або перевантаження шлунку їжею. Все залежить від характеру болю, її тривалості та часу появи (до їжі або після).

      При зниженій кислотності шлунку рекомендовано вживати: нежирне м’ясо, рибу, птицю (у відвареному, запеченому вигляді); м’ясні, рибні, овочеві, круп’яні супи; кисломолочні продукти, сир, некруто зварені яйця, омлети, добре розварені каші. Необхідно відмовитись від гострих, солоних, смажених страв; м’ясних і рибних консервів; м’якого хліба та інших виробів з дріжджового тіста; здоби та алкоголю.

      При підвищеній кислотності корисними будуть: незбиране молоко (знижує кислотність), некислий сир; відварені, тушковані, запечені овочі; каші (крім пшоняної); нежирні м’ясо, риба та птиця; солодкі сорти яблук, груші, банани. Шкідливим буде вживання жирних і грибних бульйонів; сирих овочів, солінь, маринадів; гострих овочевих закусок; копчених продуктів; здобного тіста, чорного хліба; морозива, холодних напоїв.

      При загостренні гастриту: не голодуйте, шлунок не повинен працювати даремно, виділяючи кислоту, яка роз’їдатиме його стінки. Їжте невеликими порціями 5-6 разів на день. Ефективним буде дієтичне харчування: каші, пюре, відварені м’ясо та риба; варені овочі.

      При діареї: необхідно усунути причину неприємних симптомів за допомогою препаратів, що нормалізують мікрофлору кишківника.

      Ми Вам зателефонуємо найближчим часом

        +38 067 384 7678

        Телефонуйте нам

        Ми Вам зателефонуємо найближчим часом

          крижаговський сергій

          Ваше ім’я *
          Fill out this field
          Що вас турбує? *
          Fill out this field
          Введіть ваш контакт *
          Fill out this field

          Консультація там, де вам зручно, і коли вам зручно

          Експертна думка лікаря замість діагнозів від Google чи ChatGPT

          Здорова альтернатива народним методам чи самолікуванню

          online консультація